Vinotéka u Lachtana

ATYP - VINAŘSTVÍ NESTAREC

IF GOD EXISTS, I HOPE HE HAS A GOOD EXCUSE, je Milanova parafráze na slova Woodyho Allena, která si vykládá ironicky po svém , stejně jako je výroba vína. Ve skutečnosti ale ochutnáte divoký ryzlink (riesling), který vás svou nevázaností vystřelí hodně vysoko. Pozor ale potom na pád z vysoké výšky! Částečná macerace pomletých i celých bobulí po dobu dvou dnů, následná fermentace v nerezových tancích a nečiřeno, nefiltrováno a bez přidané síry. Svěží, vrstevnatý ryzlink s chutí zeleného jablka, šťavnatý a se středně dlouhou dochutí. Fajn nový a opět lehce návykový zážitek!
Milan Nestarec je mladý nadšený vinař z Moravského Žižkova, který se věnuje produkci prvotřídních naturálních vín. Jeho práce je vysoce ceněna mezi všemi milovníky zcela přírodních vín po celém světe. Milan je také šlenem spolku Autentisté. Vinaři zde sdružení se řídí Chartou Autentistů, která stanovuje vlastní přísná pravidla pro pěstování vín, daleko převyšující běžnou kategorii BIO. Vína jsou převážně nečiřená, nesířená a nefiltrovaná.

530  vč. DPH

Takový trochu náš Brutal – Atyp je platforma pro všechny naše hrátky/šílenosti/zkoušení/zábavu, která skvěle zapadá dohromady s tím, jací jsme a jaké vinice máme. Na jednu stranu se nám vyjasňují a ustalují naše klasická vína jako White Labels, Vidličky nebo litrovky, kde se vracíme k podstatě a věnujeme se jemné práci na detailech; a zároveň se nám vedle toho otevírají možnosti a materiál pro hraní si mimo škatulky.
Takže pod Atyp labelem najdete leccos – může to být například otisk vinice, kterou se nám podařilo nově získat a má odrůdovou skladbu širší než je náš obvyklý fokus. Může to být mikroparcela, může to být nová metoda, může to být síla okamžiku, když ve sklepě náhodně ochutnám rodící se víno, a jeho osobitost mě utvrdí v tom, že bych ho chtěl vypustit co nejdřív ven. Atyp je platforma pro naše vlastní poznání – máme to štěstí, že máme prostor zkoušet, objevovat, divit se. No borders pro Atyp. Všechno je možný. Kdo určuje, kde je limit? Kdo určuje, co je a není za hranou?
Jméno i etiketa vznikly podobně spontánně jako víno samo – chvíli jsme si s nimi lámali hlavu, měl jsem nápady extravagantní i tiše uměřené. Ale pak si to seplo, jak má: vzorem je nálepka s písmem Atyp, která na mě už před časem vypadla z knihy od typografky Petry Dočekalové. Dlouho mi ležela na stole, až jsem ji jednou při uklízení z legrace nalepil na nějakou lahev bez etikety. A nechal u sebe v kanceláři, kam vždycky někdo došel a ptal se zvědavě, čí je to víno… a tak jsem se rozhodl říkat, že moje, cha. Naštěstí autor písma, typograf Tomáš Brousil ze Suitcase Type Foundry, souhlasil, že nám AtypTM trochu propůjčí, a tak teď máme total pekyč: spontánní víno, spontánní label. Ideální pro všechny, co mají problém napasovat se do limitů a škatulek, jako já.)
složení je převážně Cabernet Franc a doplněno odrůdami Váh a Nitra (slovenské novošlechtění) + bílé (Muškát, Muller, Pálava). Posbíráno dohromady, jemně pošlapáno, kvašeno v otevřené kádi včetně třapin po dobu 14 dní.

Další informace:

druh vína:
cukernatost:
země:
Sleva!
Všechna práva vyhrazema © 2016 - 2024 Vinotéka u Lachtana | Powered by Design Green Cat.
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram